3...4...9...1...

3 napra...4 országból...9 fiatal...1 városban... Akár egy rejtvény újság hasábjain is olvashatnánk. De nincs itt se újság, se rejtvény, de még rejtély se. 3... 3 napra ismét együtt. 4... 4 ország magyar fiataljai, 3 napra ismét együtt. 9... 4 ország, szám szerint 9 magyar fiatalja, 3 napra ismét együtt. 1... 1 városban, 4 ország, szám szerint 9 magyar fiatalja, 3 napra ismét együtt.

Biztosan sokan már kitaláltátok a bevezetőből, hogy rólatok, rólunk, rákóczis fiatalokról van szó. Pár napon belül ugyanis 9 rákóczis fiatal bukkan fel ugyanabban a városban. A változatosság kedvéért most Kárpát-medencén kívül helyszínről beszélhetünk – irány Brüsszel!
Hogyan kerülnek az unió úgymond fővárosába a rákóczisok?
Kezdjük akkor az elején! Ugye mindenki emlékszik még az Ifjúsági Károly díjra, amit 2008-ban kapott meg a II. Rákóczi Alapítvány? Bízom az igenlő válaszok hadában. Nem kell mondnom, hogy mekkora elismerésről van szó, hisz az unió összes országát és azok számos, jobbnál jobb programját utasítottuk magunk mögé.
Ennek a díjnak köszönhetően kerültünk kapcsolatba dr. Surján László, európai parlamenti képviselővel, aki azóta az alapítvány egyik leglelkesebb pártfogója. A képviselő úr meghívására most 9 fiatal látogathat el a belga városba, ismerkedhet az unióval, annak intézményeivel, elveivel és múködésével.
A 9 fiatal 4 régiót és magát az alapítványt is képviseli Brüsszelben.
Ezt a 9 fiatalt nagyon nehezen válogattuk össze. Nem azért volt különösen nehéz, mert nem volt kit kihívni, hanem azért mert csak 9 embert tudtunk a listára felírni. Higgyétek el, igen nehéz több száz tehetséges ifjú felnőtt közül választani!
A 9 emberben mégis van valami közös! Ők azok, akik eddig is sokat segítettek az alapítvány munkájában, legyen szó kisbusz szervezésről egy-egy találkozóra, a kért „házi feladatok” teljesítéséről vagy akár utólagos beszámoló megírásáról. Nagyon fontos számunkra, hogy a vezetőkön és a referenseken kívül helyi fiatalok odaadó munkájára is számíthassunk.
Eme kis iromány nem azért kerül fel a honlapra, hogy írigykedésre adjon okot az a 9 fiatal felé, akik most munkájuk jutalmául kirándulást kaptak, hanem azért hogy lássátok, hogy van ilyen lehetőség is. Így szeretnénk mindannyiótokat ösztönözni arra, hogy aktívan részt vegyetek az alapítvány életében. Nem csak a vezetőkből és a referensekből áll az alapítvány, hanem belőletek! Szükség van a sok apró láncszemre, hisz maga a lánc ettől válik szakíthattlanná. Ti, 2300-an alkotjátok a Káprát-medence legerősebb családi körét! S minél többen vesztek részt a feladatok megoldásában, annál erősebbek leszünk.
Ne feledjétek, a kitartó munka mindig meghozza gyümölcsét :)