Rákóczi tábor ismertető - összeállított szöveg

2010. január 30-án, Bajmokon, a falumban tábor ismertető estet tartottam. Sok fiatal jelent meg, nagy örömömre és ez annak is a jele, hogy van még remény a mai magyar diákokban. Felkeltette az érdeklődésüket az a plakát, amit készítettem és kíváncsiak voltak az est további részeire, információira. Nagyon jó hangulatban telt az előadás, baráti hangvételű, családias légkörben beszélgettünk az Alapítványról és annak munkásságáról. Azt hiszem sikerrel zárhatom, ugyanis sok érdeklődő és tehetséges fiatal felszólalása a következő volt: "Én ezt megpróbálom!", "Ez tetszik!", "Akarom!". Biztos vagyok abban, hogy hozzájárultam ahhoz, hogy mégtöbb tudásra éhes, barátságra szomjas, utazásra vágyó fiatal jelentkezzen egy életre szóló élményre. A mellékelt szöveg, az az anyag, amit nekik is előadtam.

Ez a rendezvény azért jött létre, hogy megismerkedjetek a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány munkásságával. Mi sem tanúsíthatná jobban ösztönző jellegét, mint az, hogy én itt vagyok és mesélek róla és hogy ti itt vagytok és hallgatjátok. Talán ezt nevezhetjük nyitásnak valami új, valami jó dolog felé.

Engedjétek meg, hogy leendő Rákóczisokként köszöntselek benneteket. Ezt az estét, mint már valamennyien sejtitek, azért szerveztem meg, hogy az itteni magyar fiatalok, többet tudjanak meg az Alapítványról. Mert sajnos rá kellett döbbennem, hogy igen kevesen értesülnek erről a lehetőségről. Holott ez az Alapítvány csak a mi érdekünket szolgálja.

Bevezetőként, talán pár szót szólnék az Alapítvány múltjáról, történetéről.

A Rákóczi Szövetség 1953-ban alakult, hogy megőrizze a magyar kultúrát Kanadában. Mert tudjuk, hogy a forradalmat követően sok magyar család kényszerült arra, hogy elhagyja hazáját, otthonát és Amerikába meneküljön. A Szövetség alapító elnöke Korponay Miklós volt, aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy e jótékonysági szervezet a kanadai magyarok kulturális igényeit képviselje, őrizze az egyesületek közti barátságot és együttműködést. 168 különböző magyar egyesület írta alá az együttműködési szerződést világszerte, de főképp az Egyesült Államokban és Kanadában.

1976-ban ez a Szövetség egy névváltozás után, a Rákóczi Alapítvány nevet viseli, mind a mai napig. Fő célkitűzése "a magyarságtudat fenntartása a magyar származású ifjúságban világszerte". Az Alapítvány ösztöndíjakkal, adományokkal, pályázatokkal és egyetemi konferenciák rendezésével segíti az érdeklődő fiatalokat. Több mint ezer egyéni kanadai támogatója van az Alapítványnak, amit valljunk be, nem kevés szám.

És akkor most rátérnék, a mai este fő témájára.

A Rákóczi Mozgótábor 1994-ben indult, a Rákóczi Alapítvány irányítása és támogatása alatt. A táborban kb. 135-140 magyar diák találkozik, 4 Magyarországgal határos országból (Románia, Ukrajna, Szlovákia és Szerbia), habár az idei év kivételt képezett, ugyanis Horvátországból is érkezett egy fiatal! Egyre népszerűbbek vagyunk, ami csakis a fiatalok javát szolgálja. Több kapcsolat, több barát, több segítő jobb.

Minden év júliusában a fiatalok 17 napot töltenek együtt magyarországi körutazáson. Így Magyarország jelenlegi határain kívül élő magyar diákok tanulhatnak egymástól, előadásokat hallgathatnak a magyar nyelvről, történelemről, irodalomról, népi hagyományokról és demokráciáról. Megtanulunk elfogadni, befogadni és megfogadni.  A tábor célja a kölcsönös megértés. Gondoljunk csak bele, felénk kanadai magyarok nyújtanak segítő jobbot.

2009-ig több mint 2000 fiatal vett részt a táborban. Ez a tábor minden évben megszervezésre kerül, immáron 16. éve. Miután "elvégezted" a tábort, a fiatalok egy oklevelet kapnak, mely biztosítja és kijelenti, hogy a résztvevő a Rákóczi Családi Kör tagja. Ez annyit jelent, hogy biztosítja a hovatartozásukat, a baráti kapcsolatok fenntartását és találkozási lehetőségeket nyújt. Tehát ha már tag vagy, tartozol valahová, valakihez!

Érdekességként azt is elárulom, hogy az Alapítvány egyik fő rendezvénye, a Rákóczi Bál, mely minden év januárjában megrendezésre kerül Kanadában és melynek teljes bevétele a tábort segíti. Egyetlen számot mondok, minden egyes fiatalra 800 dollár, átszámítva kb. 560 euró jut fejenként, és ez az összeg évről-évre csak növekszik.

A táborba egy pályázat útján lehet bekerülni.

Akkor talán pár szót erről a pályázatról: tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett 14-18 éves fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a magyar nép hagyományai, irodalma és műemlékei iránt. A tábor időpontja általában július első két hetére esik, esetleges napi eltéréssel. Amint már említettem 17 nap alatt a résztvevők - határon túli (erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidék) magyar fiatalok - körbejárják, megismerik Magyarországot és otthonról hozott kulturális értékeit a tábor tagjai számára közkinccsé teszik. A tábor működése forgószínpadszerű, megérkezéskor a fiatalokat három csoportba osztják, ez a Bethlen, Zrínyi és Rákóczi csapatok - a híres fejedelmek után - melyek ciklusban váltják egymást a helyszíneken. Győr, Miskolc, Pécs, e három város a központi megállóhelyek és itt megismerkednek a várossal, valamint környékével. A tábor négy napos budapesti programmal zárul.

A részvétel ingyenes! Az utazást, a szállást (kollégiumokban), az ellátást (napi háromszori étkezést), a belépőjegyeket vagy bárminemű költséget teljes mértékben az Alapítvány fedezi, sőt némi zsebpénzzel is hozzájárulnak a még kellemesebb időtöltéshez.

Kb. 3000 km hosszúságú utazás, szervezett buszokkal, 46 külön egyéniségű jellemmel, aki ugyan olyan mint te és mégis szöges ellentéted. Hosszú idő, zene, ének, felejthetetlen programok, együtt megélt események, közös emlékek, mély kapcsolat, vidámság.

Ez a lehetőség nem mindennapi, ugyanis az Alapítványnak erős kapcsolatai vannak és olyan emberekkel is találkozhatunk, mint a magyarországi érsek, Surján László európai parlamenti képviselő, Sólyom László Magyarország köztársasági elnöke.

Jelentkezéshez szükséges feltételek:

-          Önéletrajz-szerű bemutatkozó levél - személyes érdeklődési körre is kitérve

-          Iskola igazgatói, egyházi illetve közéleti személyiség ajánlása

-          Becsületbeli nyilatkozat arról, hogy korábban még nem vettél részt Magyarságismereti Mozgótáborban

-          3-5 oldalas pályamunka, az adott témák egyikéből

Azt hiszem, ezek teljesíthető kritériumok. Főleg, ha elárulok pár helyet, ahol én magam is jártam a tábor jóvoltából:

Eger - Miskolc - Aggtelek - Sárospatak - Tállya - Debrecen - Kecskemét - Ópusztaszer - Szeged - Kiskőrös - Bugac - Mohács - Pécs - Szigetvár - Siklós - Tihany - Székesfehérvár - Agárd - Győr - Pannonhalma - Sopron - Esztergom- nevezetességeit tekintettük meg, közben ismerkedés, játék, tánc, előadások a magyar múltról, az európai integrációról, emberi jogokról, környezetvédelemről... És közösségé váltunk. Már igazi csoportok érkeznek vissza Budapestre, ahol 4 napos programon együtt vesz részt a 3 csoport.

Mi a tábor célja?

  •  A magyar történelem és kultúra jobb megismerése,
  • Egymás megismerése, a kisebbségi lét nehézségeinek és örömeinek felfedezése a más régióból jött társak segítségével (ezért nem vesznek részt a táborban anyaországiak)
  • Segítség önmaguk, magyarságuk és a szülőföldjük tudatos vállalásához

Remélem mindenkinek meghoztam a kedvét a pályamunkákhoz és a mozgótáborhoz, mert azt hiszem tényleg nem nagyok az elvárások és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva térsz vissza.