Délvidék

Rákóczisok a szecesszió és a mesék útján

A III. Délvidéki Rákóczi Családi Kör találkozónak Szabadka adott otthont, 2015. augusztus 14-16. között. Több mint 70 fiatal rákóczis indult útnak a szecesszió városba, hogy újra találkozhassunk. A találkozó témája Vajdaság kulturális és szellemi öröksége volt, a szecesszió és a mesék útján.

100 Rákóczis fiatal önkénteskedett a Délvidéken

2011. október 21. - 23. között zajlott a Rákóczi Alapítvány délvidéki találkozója az önkéntesség jegyében. 100 fiatal érkezett szerte a Kárpát-medencéből a szervezők hívószavára: "Fess Te is!" a Szabadka melletti kis faluba, Hajdújárásra. Önkéntes munkával lefestettek több száz méter kerítést az iskola körül, illetve a helyi sportpálya lelátóit. A festéket ugyancsak az Alapítvány ajándékozta a falunak. Mint azt elmondták az elnökségben... szeretetből.

Délvidéki referens

A referens-rendszer önkéntes munkán alapuló motorja az egész alapítványnak. A négy határon túli magyar régióban a referensek hirdetik meg a pályázatot, illetve választják ki minden évben a sikeres pályázókat, akik részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban. Ugyancsak a referens koordinálja a Rákóczi Családi Kör regionális megmozdulásait. Valamennyi referensünk egykori Rákóczi táboros, akik szívvel lélekkel, s saját tapasztalatukból kiindulva dolgoznak azért, hogy a mozgótábor illetve a Rákóczi Családi Kör valódi közösséget, s életre szóló meghatározó, útnak indító élményt nyújtson a fiataloknak.

Egy kis szubjektív a délvidéki találkozóról

Daciával Vajdaságba – öten egy rác-román
Rákóczis Roadmovieról * R4

(Délvidéki
Rákóczi-találkozó, 2011.10.21-23)

MagyarSzó: Festettek, szeretetből

Több száz méternyi kerítést, padot festett le a hétvégén csaknem száz önkéntes fiatal Hajdújáráson. A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány második alkalommal szervezett a Délvidéken találkozót, ezúttal, mint azt a szervezőtől, Korom Máriától megtudtuk, úgy döntöttek nyitnak a külvilág felé: önkéntes munkával segítenek ott, ahol arra szükség van. 

Kárpát-medencei Megbékélési Mozgalom - kerekasztal-beszélgetés Szabadkán

Kárpát-medencei
összefogásra, megbékélésre bíztat minket Dr. Surján László Európai Parlamenti
képviselő úr Szabadkán tett látogatása alkalmából, ugyanis 2011. február 26-án
a város gyönyörű szecessziós városházája adott otthont a Megbékélés Chartájának
újabb állomásának.

Valahol Európában - Délvidéki rákóczis tudósítás a szenttamási Csík Zenekar-koncertről

Néha
csak egy kósza ötletre van szükség, hogy kirobbanjon valami hatalmas, és tovább
szövődjön, amíg el nem éri azt a bizonyos pontot...

Délvidéki Rákóczi Café & Csík Zenekar

Kedves Rákóczisok!

Január 15-én aszenttamási (Délvidék) Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskolában endégszerepel a Csík Zenekar (csak nekünk, csak most...:D)

Szeretettel várunk mindenkit! :)

Kisoroszi "sátorozás"

Tartjuk a kapcsolatot a helyi rákóczisokkal, bartátkozunk határon belül is :)

Kisoroszon szeptemberben egy  helyi-mini-összejövetelt tartottunk. Ott is voltunk néhányan és jól éreztük magunkat!

fogadjátok szeretettel ezt a pici beszámolót...


Kilenc évtized kisebbségben

Egy hazai újságban (Hét Nap) meghírdettek egy pályázatot, a trianoni békeszerződés emlékére címezve, "Kilenc évtized kisebbségben" . A pályázaton résztvevők a riport, interjú, visszaemlékezés és portré műfajában azt fejthették ki, hogyan élte meg a (délvidéki) magyar közösség az elmúlt kilenc évtizedet. Hogyan élték meg annak tagjai nem a sorstalanság, hanem a kisebbségi sors állapotát. Jómagam is írtam egy munkát, ami Ili és Surján László közreműködésével a harmadik díjat nyerte el. Ezúton is szeretném megköszönni nekik!

Tartalom átvétel