Kárpátalja

Kárpátaljai rákóczisok a tóparton

Egy hónappal a 22. Magyarságismereti Mozgótáborból való hazatérés után és egy pár nappal a szabadkai Rákóczi Családi Kör találkozója előtt a kárpátaljai rákóczisok úgy döntöttek, hogy ideje volna egy régiós csobbanásra.

Kárpátaljai referens

A referens-rendszer önkéntes munkán alapuló motorja az egész alapítványnak. A négy határon túli magyar régióban a referensek hirdetik meg a pályázatot, illetve választják ki minden évben a sikeres pályázókat, akik részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban. Ugyancsak a referens koordinálja a Rákóczi Családi Kör regionális megmozdulásait. Valamennyi referensünk egykori Rákóczi táboros, akik szívvel lélekkel, s saját tapasztalatukból kiindulva dolgoznak azért, hogy a mozgótábor illetve a Rákóczi Családi Kör valódi közösséget, s életre szóló meghatározó, útnak indító élményt nyújtson a fiataloknak.

Pályázatíró képzés Kárpátalján

I.Kárpátaljai Rákóczis Pályázatíró Képzés

Előszó a Kárpát-medencei Megbékélési Mozgalom beregszászi állomásához…

Tábor éve: 2004

Túri László, történész hallgató gondolatai (Ungvári Nemzeti Egyetem)

A kárpátaljai magyarság autonómia-törekvéseinek történetét kutatva egyre többször szembesülök olyan máig megoldatlan problémákkal, melyek gyökereinek a félremagyarázott gondolkodásmód, valamint az évtizedek alatt „rólunk és általunk” alkotott sztereotípiák nyújtottak sajnálatos módon termékeny táptalajt. Az alábbiakban beszéljenek az adatok, legyen ez tiszta sor arról, milyen körülmények formálták közösségemet olyanná, mint amilyen napjainkban.

Rákóczi Kárpátalja Café 2010

Kedves Mindenki!

2010. december 18.-án Kárpátaljánelső alkalommal kerül megrendezésre a Rákóczi Café nevezetű mini találkozó Beregszászban.

Kárpátaljai pályázók - határidő

Kedves kárpátaljai pályázók! Az idei pályázat határideje 2010. április 2.
A pályázatokat Túri Grétának, a területileg illetékes referensnek kell benyújtani.
Sok sikert!

Figyelj Ránk Európa!

A világtörténelem során egyes államok felemelkedtek, majd hanyatlottak, egyesek eltűntek , mások megjelentek. A magyar nemzet ezer éven át egységben élt, erős hatalmi központot alakítva, majd darabokra szakadt, újra egyesült és ismét a kényszer a magyarság nagy részét határon túlivá tette…

Kárpátaljai Fiatalok Strasbourgban

Szeptemberben egy csoport kárpátaljai magyar fiatal, a Magyarságismereti Mozgótábor korábbi résztvevői, dr. Surján László EP-képviselő meghívására Strasbourgban lobbizhattak az Európai Parlament képviselőinél a határokon átívelő összefogásért a szlovákiai nyelvtörvény ellen. A csoport tagja volt Kopasz Gyula, a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola végzős diákja, akit mindenekelőtt a meghívást kiérdemlő, hovatovább ifjúsági mozgalommá terebélyesedő Magyarságismereti Mozgótáborról kérdeztünk.

Tartalom átvétel