Mert amikor éhes voltam, enni adtatok nekem...

<p> <em>Mert amikor éhes voltam, enni adtatok nekem... /Máté evangéliuma 25:35/ </em> </p> <p> A Rákóczi-ebédprogram Gyergyószentmiklóson a Székelyföldtől távol élő magyarok jótékonyságának a fogalma és jele. Minden évben tíz rászoruló gyermek tanulását segíti az Alapítvány a támogatók nagylelkű adományán keresztül. És ezekben a válságos időkben ez nem csak a gyermekeknek, hanem magának az intézménynek, iskolának is segítség. </p>

Sok ember, köztük még a tanárok is, csak legyint, amikor szóba kerül, hogy segíteni kell a rászoruló gyermekeken. Úgy gondolják, hogy erre már nincs szükség, hiszen javult az ország helyzete az elmúlt években. Csakhogy az ilyen emberek nem akarnak a felszín mögé tekinteni, a mélyben egészen más a valóság: a gazdasági fejlődés csak keveseknek hozott jobb életkörülményt, sokan azonban különböző okok miatt nehézségekkel küzdenek. Szerencsére vannak olyan tanárok is, akik érdeklődnek diákjaik sorsa iránt, így sikerül megtalálni a családban nehézségekkel küszködő gyermekeket. Közösen elmagyaráztuk a gyermekeknek és a családoknak, hogy ez a támogatás nem egy könyöradomány, nem szánakozni akarunk nehéz sorsuk miatt, hanem ez egy ösztöndíj a Rákóczi Alapítvány tagjaitól, hogy az anyagiak ne legyenek akadályok a tanulásban, a célok elérésében, a boldogulásban. Az eddigi eredmények igazolják a támogatók szándékát: az eddig támogatottak sikeresen elvégezték az iskolát, munkahelyet kaptak, a családalapítást tervezik. Mi lehet annál nagyobb eredmény, minthogy Erdélyben újabb és újabb fiatal magyar családok születnek? És ők azt is tudni fogják: mit jelent segíteni másokon, és biztosak lehetünk abban, hogy amikor megalapozzák életüket, tovább adják a kapott szeretetet, és ők is segíteni fognak rászoruló gyermekeken.Nem titok az, hogy számos gyergyói diák számára a Rákóczi Alapítvány a Mozgótábor mellett azt a lehetőséget is jelenti, hogy rendezett körülmények között tanulhatnak. Hiszen már több mint nyolc éve a kanadai Aykler házaspár és a Támogatók jóvoltából 10 diák részesül napi ebédtámogatásban. Ugyanis nem mindenki részesült a gazdasági fellendülés jótékony hatásaiból, bizony sok diák úgy megy iskolába, hogy éhség facsarja a gyomrát, és este is ugyanazzal az érzéssel fekszik le. Ezen az áldatlan helyzeten szeretett volna változtatni az Aykler házaspár, amikor támogatásukat ajánlották fel öt gyergyói diák számára. Ez a szám már a tízet is eléri, és a tervek szerint e szám tovább bővül.

Számokban kifejezve bizony szép összeg jön ki: az elmúlt nyolc évben a Rákóczi Alapítvány és a Támogatók több mint 15.000 eurót fordítottak erre a programra. Naponta egy diák ebédje kb. 1,4 euró, így könnyen utána számolhatunk, hogy egy tanévben ennek a programnak az értéke több mint 2.500 euró. Terveink és reményeink szerint ettől a tanévtől sikerül helyi adományozókat is bevonni a programba.

 

András Szabolcs, programkoordinátor, gyergyószentmiklósi referens