Vízum...Vége?!

Már csak egy hajszál választ el, már csak egy döntés kérdése... Ennyi választ el minket, délvidéki magyarokat, Európától. Attól, hogy vízum nélkül lássunk világot. Hogy meglátogathassuk rokonainkat, barátainkat szerte a Kárpát-medencében. Hogy ne  álljunk hajnali hatkor a konzulátus ajtaja elé, és várjunk fél napot annak reményében, hogy megkapjuk azt a dokumentumot, amely segítségével ha csak pár napra is, de beutazhatunk a schengeni területre.

Az Európai Parlament képviselői múlt héten elfogadták a jelentést, amely kezdeményezi Szerbia, Macedónia és Montenegró polgáraival szembeni vízumkényszer megszüntetését. A jelentésre 550 képviselő szavazott, ez a jelenlevők 86 százalékát tette ki. A javaslat szerint a vízumkötelezettség december 19-én szűnne meg. A végleges döntést azonban az Európai Unió belügyminiszterei hozzák meg, várhatóan november végén.

Ha minden pozitívan alakul, akkor ez azt jelenti, hogy akár már a karácsonyt együtt tölthetjük azokkal a szeretteinkkel, akiktől eddig elválasztott a határ és a vízumkötelesség. És miért is alakulna másképp? Ennek az ajándéknak idén minden magyar örülni fog!

Hosszú távon is hatalmas előrelépés ez. A délvidéki magyarokra jellemző, hogy kilátástalannak látják a világot, belefásulnak a mindennapokba, megkeserednek. Az elmúlt pár évtizedben megtanultuk, hogy kizárólag magunkra számíthatunk. Az ország negatív megítélése miatt Európa bizony elzárkózott tőlünk. Így mi is Európától, és ezzel együtt a lehetőségektől is. Ez a „határnyitás" talán ledönti ezt a képzeletbeli falat, az összes negatív tévképzettel együtt. Nagy szükség van idehaza arra, hogy felismerjük a felkínált lehetőségeket, és ez kétség kívül nagy lehetőség. Lehetőség utazásra, barátkozásra, ismerkedésre, felfedezésre, tapasztalatszerzésre, tanulásra és főként szemléletváltásra.

Az már biztos, hogy ez a döntés, amely vízummentességet ad a délvidéki magyaroknak, nagy jelentőséggel bír Szerbia európai integrációja szempontjából. A vízummentesség egy félreérthetetlen és hatalmas pozitív jel lesz. Jele annak, hogy Európa nyitott felénk. Ideje hát nekünk is nyitni.

A vízummentességet elnyert Szerbia kétségkívül a schengeni fehérlista küszöbén fog állni. De hogy azt mikor lépi át, erről még eltérnek a vélemények.